Varm under vand – 8 tips til, hvordan du holder den.

Tips til at holde dig varm under vand

Der er en grund til, at folk strømmer til havet, når det er varmt. At sænke dig selv ned i køligt vand, trækker hurtigt varmen ud af din krop – og sænker din kernetemperatur. Det er fantastisk, hvis du tager en hurtig dukkert for at blive kølet af, men knap så fantastisk, når du er 10 meter under overfladen og prøver at nyde synet af en papegøjefisk.

handskerAt fryse ødelægger ikke blot nydelsen ved dykket – det kan også være farligt. I takt med, at kroppens kernetemperatur falder, nedsættes både din reaktionstid og dine tankeprocesser. Din krop bruger også mere energi for at holde dig varm, hvilket gør, at du så har mindre udholdenhed til dit dyk. Her er nogle bud på, hvordan du holder på din kropsvarme, og kan nyde dit dyk.

 waterproof-haette

1 – Hold dit hoved tildækket. Du vil jo ikke stå på ski uden en hue – og bør heller ikke dykke i koldt vand uden en hætte. En hætte er den vigtigste del af din ”termiske beskyttelse”, og bør absolut være det første, du skal have i tankerne. Alle andre steder på kroppen, hvor blodkar ligger tæt på / lige under hudens overflade, kan kroppen lukke for blodgennemstrømningen, for at minimere varmetabet. Men IKKE i hovedbunden. Dér vil varmetabet fortsætte med uformindsket styrke.
Så… “HOLD HOVEDET KOLDT – OG VARMT”

 

2 – Hold vandet ude. Selv den bedste våd– eller tørdragt er værdiløs, hvis den tillader for meget koldt vand at komme ind. Reparer beskadigede lynlåse og sømme. Du skal særligt være opmærksom på halsmanchetten, fordi – når du svømmer fremefter, kan den ligefrem fungere som en kanal for vandet. En hætte kan her gøre dobbelt gavn. Både til at holde dit hoved varmt – og samtidig som hjælp til at forsegle halsmanchetten.

WP-D1_LG4594

Tynd inderdragt

 

3 – Tørdragt med inderdragt. En tørdragt i sig selv, holder dig bare tør – ikke varm. Isoleringen afhænger af inderdragten. Altså, hvad du har på UNDER tørdragten. Inderdragter fås lige fra ganske tynde – som undertøj med lange ben og ærmer – til meget tykke heldragter, til dykning i selv MEGET koldt vand. Eksempelvis til is-dykning. Endelig er el-opvarmet undertøj ikke kun noget der hører Hollywood til – men et fantastisk stykke udstyr til dykning i koldt vand.

Tyk inderdragt

 

Nordic Heat

 

 

 

 

 

 

 

shorty

4 – Det bare ingenting. Varmetabet er enormt, hvor koldt vand flyder over nøgen hud, så en tynd full-body dragt er varmere end en tyk shorty.

thermo

5 – Hold dig til lavere vand. Jo dybere du dykker, jo mere komprimeres neoprenen i din våddragt – og jo tyndere (jo mere komprimeret/sammentrykket) den er, jo dårligere isolerer den.

MAL07_2295_SingleDiver-ClrCrrct

 

6 – Gå til overfladen, hvis du ryster. Ukontrollable rystelser/skælven er et tegn på hypotermi (underafkøling). En tilstand, der ikke bare er voldsom ubehagelig, men den kan også udvikle sig til at være potentiel farlig.

 

seal_pups

7 – Pak dig ind – over vandet. Tilbage på dækket – eller på land, vil en våddragt virke som en effektiv køler, når du sidder i en let brise. Rigtig mange dykkere mister faktisk mere varme MELLEM dykkene, end når de er i vandet. Tag en frakke på, udover våddragten. Eventuelt en vindjakke eller endnu bedre – et regnsæt. Eller tag simpelthen våddragten af – og tør dig.

 

warming cup of soup

8 – Hav noget varmt at drikke. En termokande med varm kakao, kaffe,
te eller suppe kan hjælpe dig med at genoprette din kernetemperatur mellem dykkene. Men drik under ingen omstændigheder alkohol, da alkohol sender blodet til hudens overflade – og derved gør, at du mister endnu mere varme.

/fk

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyhederne som den første!
Skriv et svar