Tips og tricks til bedre billeder under vandet.
Når man som jeg har dykket nogen år, kan man godt have brug for at prøve noget nyt og på den måde vedligeholde sin begejstring for dykning. der findes et utal af måder at gøre dette på, foreksempel at tage på dykkerejse til eksotiske destinationer, blive instruktør eller Divemaster, eller som jeg begynde på amatør undervandsfoto.
Et godt begynder kamera behøves ikke at være sindsyg dyrt, de fleste starter med det kamera de allerede har, og køber et undervandshus til dette.
Alternativer til dette kunne være et GOPRO actionkamera som er super velegnet til undervands video, og som også kan tage billeder.
Et andet alternativ kunne være et kamera magen til det som jeg selv anvender Nikon P7000 i et Fantasea FP7000 hus, denne har fået en opdatering og hedder nu FP71000.
Fordelen ved at købe et kompakt kamera og ikke et spejlrefleks er at prisen på huset ofte er 2 til 3 gange højere til et spejlrefleks kamera, end til de øvrige.
Nikon P7100 har mulighed for at optage i .RAW formatet og du kan justere hvidbalance manuelt – hvilket er 2 af de vigtigste kriterier når man vælger undervandskamera, eller UV-kamera som det ofte benævnes.
Nu til de egentlige tips og tricks til bedre undervandsfoto
Når du tager billeder af dyr og planter under vand, så tag billedet så tæt på som muligt, undgå at anvende digitalt zoom (ødelægger kvaliteten af billedet) og forsøg at tage billedet i “øjenhøjde” med objektet. et eksempel på dette vil jeg vise herunder.
Jeg beklager på forhånd at jeg idag er en forfærdelig internet-dykker, og ikke har været i vandet og lave mine eksempler – denne gang har hundens “hyæne” været eksempeldyr.
Billede taget i “øjenhøjde” – giver liv og dybde i billedet. Dette er ikke kun vigtigt ved undervandsfoto.
Billede taget ovenfra – giver et fladt billede der ikke er specielt spændende at se på
Når det så er sagt, ved jeg godt det kan være svært at overfører til f.eks. en fladfisk eller noget andet, meget småt – men prøv alligevel.. Øvelse gør mester!
Billedet her er taget i svendborgsund, efter ovenstående opskrift.
Har denne artikel inspireret dig til at komme afsted med dit kamera? Jeg glæder mig allerede til imorgen, der står den på tur med Odense Dykkerklub til Ammoniakhavnen i lillebælt, se eventuelt dykkerturene i kalenderen på diving2000.dk
Hvis du kunne tænke dig at hører mere om undervandsfotografering var det måske interessant for dig at komme til sæson KICK-OFF i diving2000 hvor den professionelle undervandsfotograf Lars Stenholt Kirkegaard kommer og holder to foredag om at tage bedre billeder.
Super godt indlæg, selvfølgelig skrevet af Martin “Foto-smølfen”
Tak Olsen! Man skriver vel om sine interesseområder!