Hvorfor bruger nogen mon mere bly end andre?

Vi har nok alle oplevet problemer med blyet og mængden der skal bruges. De fleste dykkere har nok samme oplevelse tilfælles, netop i starten af sin dykker erfaring, hvor buoyancy ikke var mestret endnu. Det giver tit tvivl på mængden af kilo der skal bruges og resultere i et ubalanceret dyk. Udstyret alene er også en faktor der afgør mængden af bly.

Dog er der en tredje og delvist ukendt faktor, der kan spille en stor rolle i hvordan du ser på buoyancy og blyet brugt og det hele centrere om netop denne lov:

”Archimedes’ lov siger, at når et legeme helt eller delvis nedsænkes i en væske, taber det lige så meget i vægt, som den fortrængte væske mængde vejer”
Hvor godt objektet flyder vil være, afhængigt af dets masse, dets volumen og dets tæthed.

Archimedes Lov

Og med det sagt ligger sagen i faktummet: Muskelmasse har en større tæthed en fedt.

For at forstå dette princip lidt klarer, kan vi bruge vores planeter i solsystemet. Da vægt er en måling af kraft, vil vægten derfor varierer af de andre kræfter, der virker på den, såsom tyngdekræften. Det er delvist derfor, inden for de videnskabelige fag, at der blive brugt masse frem for vægt.

På jordens overflade siges det, at person med en masse på 75 kg vil også veje 75 kg. På månens overflade, hvor tyngdekraften er en sjettedel af Jordens, ville den samme person kun veje 12,5 kg.

Så kan vi undre os over, hvad det egentlig har at sige i forhold til vores dykning?

Hvis vi så efterligner scenariet ovenover og placerer et par vægte under vandet, ville en persons vægt igen blive reduceret. Denne gang fra kraften af vandet der understøtter dem.

Hvis to personer der har en identisk vægt på overfladen – den ene muskuløs med lidt kropsfedt, og den anden mindre muskuløs med mere kropsfedt – træder på denne vægt, ser førstnævnte ud til at veje mere end sidstnævnte. Faktisk kunne personen med det ekstra kropsfedt veje væsentligt mere end den muskuløse person ved overfladen, men stadig væsentligt mindre under vandet.

Ligesom det at bære blyvægte forskellige steder på kroppen der påvirker din positionering i vandet, så kan lidt ekstra fedt omkring anklerne, mellemkødet eller halsen have en lignende effekt.

Da kropsfedt også kan påvirke lungevolumen, og lungerne egentlig er 2 enorme luftballoner, ændre virkningen af din opdriftskontrol sig også, med vægtøgning eller vægttab.