SPÆNDENDE MØDE MED ‘VERDENS FARLIGSTE FISK’!

Verdens farligste fisk!

Man skal være mere end almindeligt heldig for at møde andre hvaler end marsvin i de danske farvande. Ikke desto mindre er det dog muligt – som denne video, på meget underholdende vis, vidner om. Biologerne har altid haft meget travlt med at debattere, hvad det kræves for at man kan kalde en art for dansk. Den mest acceptable definition synes at være at dyret skal yngle herhjemme,  førend det er ’godkendt’. 

Samtidig er der også uenigheder om hvor dansk farvand starter og slutter. Vi har jo en meget lang kystlinie ud til den åbne Nordsø. Her findes der, udover massevis af vores egne marsvin, en lang række hvalarter, som nogle gange må passere på deres rejse fra nord til syd. Det er det, der er tilfældet på videoen, hvor et par fiskere møder en flok spækhuggere på ’Det Gule Rev’, som ligger ca. 80 km vest for Hanstholm.

Som det fremgår af videoen, er den ene fisker ’ræd’ for ’verdens farligste fisk’, men han er dog tapper nok til at få nogle overordentligt gode billeder af de smukke spækhuggere i kassen. Her er det bl.a. tydeligt at spækhuggere er flokdyr. Men af videoen fremgår det også at vi godt kunne bruge lidt mere viden om dyrene, der frekventere vores grænser. Selvfølgelig ved en ægte thyfisker nok at der jo ikke er tale om en fisk, men et pattedyr. Desuden kan man måske undre sig over, hvorfor spækhuggeren skaber frygt hos vores kameramand. Er det de grelle historier om dyretrænere, der bliver dræbt af dem i fangenskab? Eller er det de vilde billeder fra diverse naturprogrammer  af de kloge hvaler, der samarbejder om at narre baby-søløver væk fra sikker grund , for derefter nådesløst at flænse dem i stykker og mæske sig i dem? For sandheden er at spækhuggeren bare er en forvokset delfin, der også er nysgerrigt anlagt og langt fra farlig for mennesker.

Uanset hvad, skal man naturligvis have stor respekt for alle dyr man møder, om de er potentielt farlige eller ej. Men der er nok ikke tvivl om at en ægte dykker ville have svært ved at holde sit dykkerudstyr  i båden og GoPro kameraet i ro ved et sådant fantastisk møde.

Se mere om de besøgende hvaler i danske farvande på hvaler.dk. Her opfordres det på det kraftigste at melde eventuelle observationer af hvaler og sæler i Danmark.

En tanke om “SPÆNDENDE MØDE MED ‘VERDENS FARLIGSTE FISK’!

Skriv et svar