DYKNING SOM MEDICIN – DEL 2

IMG_8974 5

For nylig skrev Diving 2000 om fridykker Stig Pryds, som opdagede de positive effekter, dykning havde på hans svære gigtsmerter. Det udviklede sig hurtigt til en ny, stor interesse, og Stig har netop været i Egypten for at udvikle sine fridykningsevner.

Selvom han kom til Dahab uden alt for store forventninger til sig selv, slog han allerede sin egen rekord i static (vejrhold) på første dyk, hvor han kom op på 5 minutter og 40 sekunder (!). Én af de ting, Stig havde set mest frem til var at introducere et nyt aspekt til sin dykning og få noget dybde på. Han var meget nysgerrig efter at mærke, hvordan det påvirkede kroppen i forhold til bassintræningen.

Han gik på en fridykkerskole under organisationen AIDA, som er et internationalt fridykker forbund. Her var planen at han skulle uddanne sig til 3-stjernet AIDA dykker, men allerede det første dyk, som blev 42 meter dybt, endte med at være et såkaldt 4-stjernet dyk. Og sådan fortsatte det resten af dagene, hvor Stig gang på gang overgik sig selv.

Når man spørger ind til hvor al den drivkraft kommer fra, ser man tydeligt at smerterne Stig har haft har været et rent helvede – og at han for alt i verden aldrig vil tilbage til den tilstand. Men det er en svær balancegang, der konstant kræver opmærksomhed. Det mindste udsving i kosten, eller en glemt vejrtrækningsøvelse sætter med det samme et smertefuldt spor i kroppen, så motivationen er nem at finde.

Stig spiser efter syre/base principperne, og ca.80-90 % af hans kost består af basemad, og kun de sidste 10-20 % er syreholdig mad. Denne kostomlægning bliver faktisk oftere og oftere anbefalet smertepatienter, selvom lægerne, ifølge Stig, stadig er lidt for glade for bare at udskrive medicin. Det gav dog et par udfordringer i Egypten, når han på en restaurant måtte bede om fire gange så mange grøntsager, som han fik serveret. Det blev genstand for en del morskab, men hurtigt accepteret – og ikke mindst var det til stor inspiration for hans med-dykkere, der selv begyndte at eksperimentere med at ændre deres kostvaner. Men ikke kun kostomlægningen imponerede hans med-dykkere, hele hans historie blev modtaget med nysgerrighed og skulderklap.

En af de mest interessante oplevelser, Stig havde på sin tur, var vandtrykkets påvirkning på hans krop. Han mærkede tydeligt at smerterne aftog, som dybden øgedes. Hans hvilepuls inden et dyk kunne være på 70, for at falde til kun 32 ca. et minuts tid inde i dykket, og han mener klart at de to ting hænger sammen. For at få afklaret, hvad der foregår i hans krop under dykning, skal han snart tale med en læge.

Han dykkede blandt andet ved det kendte Blue Hole i Dahab, og nu skal han faktisk snart afsted til Egypten igen. Det gik nemlig så godt at han nu har meldt sig til at dyste i de Nordiske Mesterskaber, der løber af stablen i uge 32 dernede. Så lige pt. er Stig i fuld gang med at træne, hvilket han bl.a. gør i Furesøen, så han kan blive klar til mesterskaberne.

Diving 2000 er med til at sponsorere Stigs tur, bl.a. har han fået en tykkere fridykker dragt med sig, da han oplevede at det var lidt koldt nede på dybderne. Det er overordentligt vigtigt at han ikke spænder op hvis han fryser, da det forværrer smerterne, så vi krydser fingre for at dragten holder ham varm.

Vi følger naturligvis op på, hvordan Stig klarer sig, og håber også på snart at kunne invitere til et foredrag med ham her i Diving 2000’s lokaler.

En tanke om “DYKNING SOM MEDICIN – DEL 2

Skriv et svar