DYKNING SOM MEDICIN – DEL 3

Stig UV

Fridykker Stig Pryds, der bl.a. har brugt dykning til at få bugt med en svær gigtsygdom, er i disse dage ved at forberede sig på deltagelse i de Nordiske Mesterskaber i fridykning, som løber af stablen i Egypten i uge 32. Han har trænet intensivt de sidste par uger for at komme i form til mesterskaberne, hvor han skal dyste i tre kategorier; dybdedyk med finner, dybdedyk uden finner og constant weight, hvor man trækker sig ned langs et reb.

Her det sidste stykke tid har Stig været i knivskarp balance for at være så meget på toppen som overhovedet muligt til mesterskaberne. Som en del af hans forberedelser har han bl.a. trænet i Furesøen og lavet øvelser hver evig eneste dag ved hans egen strand i Nyborg. Her har han måtte sætte et skilt op, hvor der står ’Jeg er ikke død’, for at han kan træne at holde vejret i fred!

Da vi spurgte ind til hans forventninger til mesterskaberne, kom der et lille lusket smil – for selvom Stig tager den med ro og kun dykker inden for sine egne grænser, kunne han da godt tænke sig som minimum at slå sine egne rekorder. Og, så er der liiiige en Danmarksrekord på 68 meters dybde uden finner, som kunne være ’sjov’ at slå. Da Stig var i Egypten sidst var hans egen PB (Personal Best) på 45 m uden finner og 58 m med finner. Så han mener at have en reel chance. Han vil dog ikke tage den endelige beslutning om hvorvidt han vil gå efter rekorden, førend han kommer derned. De to første dage står på træning på dybderne, og først der kan han vurdere om han kan trykudligne og om det i øvrigt går fint på dybderne. Og han har lovet ikke at være dumdristig…

Stig beskriver det at være på dybt vand som at blive pakket ind i tæt vat. Trykket på hans krop fungerer som et støttebind, der får smerterne til at forsvinde fuldstændigt. Han ved at ikke alle med smerter har mulighed for at begynde på fridykning, og at enhver ændring af grundlæggende holdninger og værdier er svær og tidskrævende. Men han tror så stærkt på kroppens potentiale til at helbrede sig selv, at han forsøger at udbrede budskabet om at medicin langt fra altid er løsningen på smertesygdomme.

I øvrigt kan vi fortælle at Stig er ovenud tilfreds med den fridykkerdragt, Diving 2000 har sponsoreret til mesterskaberne – den holder ham varm og sørger for at han ikke spænder op, da dette forøger smerterne betragteligt. På Diving 2000’s Facebook side kan du følge med i, hvordan det går Stig til mesterskaberne.

Skriv et svar