DYKNING SOM MEDICIN – DEL 4

Stig butik 1

Det begynder at blive rigtigt spændende for Stig Pryds – fridykkeren og førtidspensionisten vendte for nylig hjem fra de Nordiske Mesterskaber i fridykning med en sølvmedalje og en Danmarksrekord! Og han er netop taget til Grækenland for at deltage i VM.

banner728x90

Det kan man vist roligt sige er temmelig godt gået af en mand, der kun har trænet fridykning i ca. 7 måneder, og som for et års tid siden dårligt kunne gå. Diving 2000 er ikke de eneste, der har fået øjnene op for Stigs imponerende udvikling, og han har for nylig både været i radio, aviser og ugeblade.

Ved de Nordiske Mesterskaber i Egypten tog han rekorden i dybdedykning uden finner, hvor han kom ned på 70 meter og derved slog den foregående med 2 meter. Dykket blev optaget og du kan se det i dets fulde længde på dette link. Han fandt senere ud af at mange af de fremmødte tilskuere var kommet bare for at se ham besvime! Men han skuffede dem slemt, for det gjorde han ikke. Faktisk følte han at han havde masser af overskud efter dykket.

Stig mener godt at han kan komme længere ned, hvis han lærer den korrekte trykudligningsteknik. Den er noget anderledes end den, man bruger når man dykker med flaske, for her har man masser af luft med sig. Ved fridykning skal man holde vejret hele vejen og skal dermed spare på den luft, man har fyldt i sine lunger. Derfor skal man bruge en speciel teknik, der går ud på at udnytte den luft, der er lagret i bihulerne. Hvis Stig lærer at mestre den teknik, mener han at kunne nå meget dybere.

Han har tænkt sig at gå efter 80 meter uden finner til verdensmesterskaberne i Kalamata i Grækenland. Hvis han når dybden, placerer han sig blandt de ti bedste i verden i den disciplin. Men målet for verdensmesterskaberne er mere bare for at komme ned og se, hvad det er for noget og markere sig i fridykningsverdenen, end det er at gå efter rekorder. Han har et par træningsdage inden mesterskaberne bliver skudt i gang, og dem skal han bruge sammen med sin træner, Jonathan, hvor de bl.a. skal øve førnævnte trykudligningsmetode.

Og hvordan bærer han sig så ad med at klare dybderne, når han har haft så lidt træning? Stig mener at hans indgående arbejde med smertelindring i kroppen ved hjælp af bl.a. yoga- og åndedrætsteknikker, har gjort at han er langt mere bevidst om sin krops reaktioner og behov. Dermed er han ikke så forfærdeligt nervøs for hvad hans krop kan klare, når han skal dykke. Det er han dog nogle timer før, men når han så som det sidste, inden han er klar, laver øvelserne, slipper han frygten og tillader sig at nyde dykket og glemme alt andet. Hvis man først begynder at tænke på, hvor meget vand, der er over hovedet på én, er det skidt – så er fokus flyttet og man får ikke det ønskede udbytte eller resultat.

Verdensmesterskaberne i fridykning løber af stablen d. 13. – 22. september 2013 i Kalamata i Grækenland. Diving 2000 har sponsoreret Stigs deltagelse og vi følger ham naturligvis tæt. Der vil komme opdateringer på vores Facebook side løbende.

OG… Vi kan nu også invitere til et foredrag med Stig Pryds i Diving 2000! Det bliver en spændende aften, hvor vi både skal høre Stig fortælle om sin utrolige udvikling og en tur i svømmehallen sammen med ham. Tilmeld dig arrangementet på vores kalender – og læs i øvrigt mere her på bloggen, når han vender hjem fra verdensmesterskaberne!

Skriv et svar