DYKNING SOM MEDICIN

Stig Pryds blog

DYKNING SOM MEDICIN

For de fleste dykkere handler dykning ikke kun om, hvad de ser – men i høj grad også om følelsen, de får ved at opholde sig i det våde element. Uanset om man altid har været en vandhund eller om dykkerkurset er ens første møde med vandet, er og bliver det en fantastisk følelse at ligge vægtløs under overfladen. Denne opdagelse blev for Stig Pryds et banebrydende skridt i kampen for bedring af hans årelange gigtsygdom.

Efter mange års uudholdelige smerter, så Stig sig nødsaget til at sælge sin forretning, da hverdagen, både professionelt og privat, ikke længere hang sammen. Smerterne var altoverskyggende og Stig fik diagnosen psoriasisgigt. Han gennemgik, i samarbejde med et hav af specialister, alle mulige former for medicin, øvelser og undersøgelser uden den store bedring. Faktisk føltes hans tilstand ofte forværret af medicinens bivirkninger og livskvaliteten dalede lige så langsomt. Han blev pensioneret i en alder af kun 37.

Under en indlæggelse på gigtsanatoriet gjorde han en vigtig opdagelse. Når han lå i deres varmtvandsbassiner oplevede han at smerterne formindskedes betragteligt. Det at være vægtløs gjorde at der ikke var noget fysisk pres på kroppen og varmen tillod ham at give slip på spændinger i kroppen. Så da han kom hjem til Nyborg var han blevet nysgerrig. Han besøgte Nyborg Badeland, for at se om han kunne opnå samme følelse der – uden held. Det varme vand var for lavt til at lave de øvelser, han havde lært, og han frøs og spændte op i de andre bassiner. Derfor tog han ind i Diving 2000 for at købe sig en våddragt, og så gik det ellers stærkt for Stig. Han begyndte at eksperimentere med at holde vejret, for han oplevede at fokus flyttede sig fra smerterne, når han holdt vejret. Han kunne stort set fra starten holde vejret i 2 ½ minut. Samtidig gjorde den specielle fridykningsdragt at vandmodstanden var minimal, når han svømmede lange distancer under vand.

I februar 2013 meldte han sig ind i en fridykkerklub og lærte nogle åndedrætsteknikker. Herefter kunne han med det samme holde vejret i 3 minutter og 15 sekunder. Stig mærkede herefter et enormt opsving i optimisme og glæde og han blev ligefrem tålelig at være i stue med. Han tog en drastisk beslutning om at droppe al medicin på 14 dage og i stedet starte helt på en frisk – med kostomlægning, åndedrætsøvelser, yoga og selvfølgelig dykning. En ven overtalte ham til at stille op til Danmarksmesterskaberne i fridykning i marts, og her fik han en overvældende samlet 5. plads. Konkurrenceelementet har været en positiv bivirkning for Stig, som giver ham ekstra motivation, uden at han dog har nogle specifikke mål med sin træning – andet end at fortsætte med at have det godt. Smerterne er der stadig i dag, men de er tålelige.

Stig er netop nu i Egypten for at udvikle sin fridykning. Han har indtil nu trænet i bassiner, men i Egypten kommer der også dybde på. På sit allerførste dyk i Egypten slog han sin egen rekord i static (vejrhold) og kom op på 5 minutter og 40 sekunder. På sit første dybdedyk nåede han 42 meter. Diving 2000 følger hans færden og vi glæder os til at snakke med Stig om hans oplevelser, når han kommer hjem igen.

Skriv et svar