Graviditet og dykning

Ved et PADI Open Water Diver kursus lærer kommende dykkere at gravide ikke bør dykke. Den opmærksomme ved også, at dykning under graviditet indgår som punkt i PADI’s Helbredserklæring. Forståeligt nok, ønsker en del at vide, hvorfor dykning og graviditet er en no-go cocktail.

I dette blog-indlæg vil vi forsøge at besvare dine spørgsmål!

Dykning og graviditet som cocktail er et no-go. Læs her hvorfor..

Hvad ved vi om dykning og graviditet?

Selvom der på nuværende ikke forelægger testresultater på mennesker, der underbygger hvorledes dykning og tryksætning har indflydelse på et foster; At sidestille med alkohol, tobak og euroforiserende stoffer, forventes en moder at være omsorgsfuld og betænktsom, og have in mente, at alt hvad hun foretager sig, har effekt på fosteret. Hvis en gravid kvinde, bliver udsat for Dekompressionsyge (DCI), er der ingen garanti for, at babyen ikke også vil være udsat for samme.

Effekten af Dekompressionsyge

Restrektionen holder sig ikke kun til Åbent Vands dyk. Dykning i pools og fridykning kan også potentielt gå ud over et foster. Trykfaldsskader på luftveje og lunger kan opstå på lavt vand, så lavt som 1,5 meter. Luft-emboli er én af disse skader, som opstår når luftbobler i blodårene eller hjertet blokere for blodtilføreles, og forårsager dekompressionsyge som kan påvirke fostret, selv uden af moderen bemærker symptomer. Ifølge undersøgelser på dyr, udført af Society of Obstetricians and Gynaecologists of Canada (SOGC), påvises fosterskader som udfald af dekompressionsyge og overmætning af oxygen.

Ifølge Divers Alert Network (DAN), er luft-emboli (som kan forekomme med eller uden lunge traume) kendetegnet ved tilstedeværelsen af luftbobler i arteriel cirkulation. Disse bobler er fordelt over hele kroppen og kan afbryde cirkulationen af blod (derved ilt) eller forårsage vævtraumer hos fosteret.

Behandling i trykkammer

Hvis en gravid kvinde konstateres positiv for dekompressionsyge, vil den almindelige behandling i trykkammer, forvolde yderligere skader på fosteret. Det sker fordi det varierende tryk i kammeret udsætter fosteret for dekompressionstress.

DAN forklarer at “Fuldt funktionelle lunger er ekstremt effektive til at filtrere bobler fra cirkulationen. I et foster, omgår det meste blod imidlertid lungerne, og der frigives gas gennem moderkagen. Således forekommer lungefiltrering af bobler ikke inden i selve fosteret. Dette kan øge risikoen fra arteriel luft-emboli med potentielt ødelæggende konsekvenser.”

Konklusion..

Som med mange andre fysiske aktiviteter, anbefales det, at gravide konsulterer egen læge inden fysisk aktivitet.

Uanset om du prøver at blive gravid eller allerede er det, skal du undgå alle former for dykning. Således sikre man, at fostret forbliver sundt og fri for komplikationer. Snorkling og svømning er fremragende måde at nyde vandet på, under graviditet, så længe det udelukkende foregår på overfladen. Når barnet er født, bør lægen godkende at dykkeraktiviteter genoptages..

Skriv et svar