Nu når vi alle er lidt groundet og ikke rigtig kan komme ud i vores rette element.. – Ja så har vi en ide til, hvad du kan bruge en af dine ellers planlagte dykkerdage på.
Da vi som fuldt udrustet dykker ofte har en kniv med på dykket og den sjældent forlader skeden, bør du få den tjekket efter. Kniven er et redskab der formentlig oftest bliver brugt til kage-skæring. Grundet saltvand og sjældent opsyn, er det ikke usandsynligt, at den har begyndende rust, og måske er den heller ikke længere så skarp, som den burde være.
Knive til dykning er ofte lavet af rustfrit stål eller titanium. Selvom knive af disse materialer burde være rustfri, så ser man desvære til tider rustbelægninger, der hvor bladet støder på i skeden. Det skyldes at saltvand og metaller begynder at tære ved galvaniseringen, fordi ioner i saltvand angriber alle former for metal. Derfor er det vigtigt at få skyllet ens knive efter hvert dyk, også selvom kniven er lavet af rustfrit stål og slet ikke har forladt skeden under dykket. Titanium har en bedre beskyttelse end rustfrit stål, men den skal også skylles og efterses.
At rense en dykkerkniv
Er der rust på din kniv skal det fjernes! Dette kan ske ved at bruge ståluld og olie. Herved pudses overfladerusten af til kniven er blank og efterfølgende smøres i olie. Er der gravrust på kniven skal der hårdere midler til, måske en stålbørste på en boremaskine, men dette vil også gøre kniven mere modtagelig for nye angreb af galvanisk tæring da stålet bliver mere åbent. Denne handling kan gøre din kniv pæn igen, men du skal være opmærksom på, at rusten formentlig vil komme hurtigt igen. Vi anbefaler altid forebyggende vedligeholdelse af dykkerkniven, ved at sørge for at vaske og tørre kniven og skeden mellem hvert dyk.
Næste skridt på vejen til en velholdt dykkerkniv er en skarp æg, så du er klar til at kunne skære i de materialer du evt. kan møde på dine dyk. Det er vigtigt at din kniv er både skarp og ren, for der er ikke noget værre end at have et værktøj, som ikke dur til det, som det er tænkt til – At skære.
At slibe en dykkerkniv
Der findes mange forskellige slibe- sten og maskiner, som gør et rigtigt godt stykke arbejde, hvis man ved hvordan de bruges. Det kan være svært at beskrive en korrekt fremgangsmåde på skrift, men vi vil alligevel give det et forsøg her. Det handler om at æggen på kniven er så jævn og fin som muligt og vinklen er ens fra spisen til skaftet – Her anbefaledes en vinkel på 15°- 20° afhængig af formålet med kniven. Jo lavere vinkel jo oftere skal den slibes eller stryges med strygestål. Du kan købe slibesæt med vinkel holdere så du får en helt præcis vinkel. Og derved en meget skarp kniv.
Er din kniv hakket og udjævn skal man måske starte med en grov slibesten og slibe til æggen er helt jævn. Derefter en finere sten og gøre processen igen til æggen er helt jævn. Knivsæggen skal altid være våd når den slibes, enten ved vand eller olie. Da hurtig gående slibemaskiner varmen stålet op og ødelægger hærdningen, frarådes dette.
Har du ikke selv mod på at slibe dine knive, så kom ind i Diving2000. Her vil vores teknikker gerne tage sig af din kniv og give den et nyt liv.
Vi håber at dette indlæg har givet dig lyst til at tjekke noget af dit dykkerudstyr igen, inden det atter skal med på dykkertur.